Wednesday, June 4, 2014

Panggilan dari pusara

Petang tadi sempat menemani seorang sahabat menziarahi kubur arwah suaminya.. tatkala menjejak kaki di kuburan,terasa satu garis sayu terukir di hati.

Sahabat yg berbaju kurung biru, dalam langkahan perlahan menghampiri pusara suami... tanpa bicara, terus tangan mencabut rumput2 kecil yang tumbuh di atas pusara.. membersihkan dan merapikan tempat persemadian suami tercinta.. batu-batuan sungai yg kecil disusun sebagai teman menghidupkan zikir.biarpun tanpa air mawar dan taburan bungaan,sebotol air mineral dan bacaan doa telah cukup untuk melepaskan rindu si isteri kpd suaminya... ia telah melengkapkan sebuah panggilan dari pusara.

perginya bersama kenangan cinta abadi.. bersyukur biarpun waktu dipinjam Allah sebagai pasangan terasa singkat namun redha isteri tetap mengiringi pemergian si suami..

betapa indah kesabaran dan ketabahan seorang isteri yang setia menabur bakti biarpun si suami telah pergi menghadap sang Pencipta.. biarpun riak wajah nampak tenang, namun hati yang merindu tiada siapa yang tahu..

melihatkan ketenangan itu,
hatiku terusik..

"..betullah, Allah xkn menguji seseorang hamba melebihi kemampuannya.. dirimu seorang yang kuat.. doaku moga dirimu sentiasa memperoleh ketenangan dan perlindungan dari Allah, sahabatku.. aamin.."

Seperti terbayang sekujur tubuh terbaring di situ. diam menginap ditemani bauan tanah merah dan disemadi sejuk di bawah redupnya daunan pokok bunga cina yang harum membunga.. kelihatan barisan kubur, terbaring di sebelahnya..
ibu dan ayah.

sepi.....

Bacaan indah Al Fatihah ku utuskan sebagai hadiah buat mereka..moga perjalanan menuju yang Esa lebih mudah dan dilindungi sentiasa.Aamiin

*gambar sebagai hiasan

No comments: